Dagens Næringsliv har et av sine jenvlige hytte-ekstra i dag, og der er hovedtemaet at en enkel hytte uten vann, strøm og vei i Nordmarka solgte for en million over takst (en kortversjon kan leses på nett, full sak kun i papiravisen). Hytta det var snakk om er fra 1928 og hadde strandlinje ved Øyangen. Meglerne DN intervjuet sier at nostalgien har kommet sterkt inn på hyttemarkedet: “Mine interessenter er gjerne oppvokst med hytter der vann måtte bæres inn, der parafinlamper ga lys og vedovn ga varme. Nå ønsker de å gi sine barn den samme opplevelsen” (Kenneth Simonsen, Eiendomsmegler 1). Samtidig er nærheten til Oslo et stort pluss, man kan komme seg raskt på hytta uten å trenge å planlegge så veldig nøye – og om man vil kan man til og med gå på ski hele veien.

Dette er jo ikke noe nytt – jeg ble jo intervjuet om dette i Hytteliv tidligere i år. Selv tror jeg beliggenheten er det viktigste, og da ikke bare at en har tilgang på strandlinje, men at en ikke bor i et klassisk hyttefelt med naboer i standardhytter overalt rundt en. Og det er nettopp dette som gjør at prisene blir såpass drøye.

Andre interessante oppslag i avisen:

  • Tyverier og innbrudd vokser dramatisk i fjellheimen pga. høyere standard på hyttene kombinert med god veitilgang.
  • Hyttebyggingen har falt med nesten 25 prosent siden 2006, unntatt i Geilo, Hovden og Vinje, hvor det bygges mer enn før.
  • Alpinkommuner fører null kontroll med utleieplikten i tomtene rett ved alpinanleggene.

Annonsene i avisen gjenspeilet i liten grad det nye fokuset på enkelhet og nostalgi. Hva med f.eks. Skarvegløtt på Geilo, med innendørs svømmebasseng – “meget høy prisklasse.” En annen hytte i Sandstulia på Hafjell var på totalt 500 kvadrat og så strengt tatt ut som den hadde blitt sprengt inn i fjellet – noe den sikkert også var. Men pent var det ikke. Megleren kaller den “Årets hyttekjøp,” men til 14,2 millioner kroner er den til og med dyrere enn hytta til Finn Sandmæl

Til slutt, DN hadde også en oversikt over fritidsboliger til salgs fordelt på fylke:

Buskerud: 460
Oppland: 443
Hedmark: 250
Telemark: 232
Sør-Trøndelag: 119
Vest-Agder: 117
Aust-Agder: 112
Hordaland: 89
Nord-Trøndelag: 37
Nordland: 29
Rogaland: 27
Møre og Romsdal: 19
Troms: 13
Finnmark: 11
Sogn og Fjordane: 11
Vestfold: 3
Oslo: 1

Fordelt på priskategori
Under 1 million
2008: 628
2009: 583

1 – 2 millioner
2008: 600
2009: 559

2-3 millioner
2008: 485
2009: 455

Mer enn 3 millioner
2008: 327
2009: 395

Den eneste kategorien som vokser er altså hytter dyrere enn 3 millioner kroner