Dagbladet hadde en interessant artikkel i slutten av mai – en jury hadde kåret Norges 5 viktigste moderne hytter. Jeg var litt skuffet over at jeg ikke ble spurt om å bidra til artikkelen, spesielt ettersom noen av formuleringene i artikkelen høres svært kjente ut… Sammenlign f.eks. disse to utdragene:

DEN NORSKE hytta er blitt en uatskillelig del av den norske folkesjela. I 2006 var hver femte bolig i Norge en fritidsbolig, og både gjennomsnittsstørrelsen og den tekniske standarden på hytter som bygges i dag er større enn for nye boliger.

Dette er fra “Hytta, da og nå,” en liten bakgrunnsartikkel som Dagbladets journalist Vegard Larsen skrev.

Hytta og fritidsboligen har gjennom de siste 150 årene blitt en uatskillelig del av den norske folkesjela og samtidig en høyst synlig del av den norske naturen. I 2006 var hver femte bolig i Norge en fritidsbolig. Både gjennomsnittsstørrelsen og tekniske standarden på nye hytter er i dag større enn for nye byboliger.

Dette er fra prosjektbeskrivelsen til hytteprosjektet mitt (http://finnarne.jorgensenweb.net/den-norske-hytta/) – den har ligger på nettsiden i bortimot et år. Dagbladets versjon er unektelig litt strammere i språket, men man kan heller ikke nekte for likhetene… Men som nevnt, jeg er overhodet ikke nevnt i artikkelen. Men det får så være. Norske aviser har jo fått litt pepper i det siste for å kopiere andres artikler uten kreditering, så det er vel noe som gjelder flere (skal gruble mer på dette i en annen bloggpost). Jeg må vel i alle fall jobbe litt til før jeg blir et obligatorisk passasjepunkt for alle norske hytteartikler (i skarp konkurranse med Erling Dokk Holm)!

"Mesterhyttene" - klippet fra Dagbladet.no

"Mesterhyttene" - klippet fra Dagbladet.no

Min personlige favoritt av hyttene var andreplassen: Håkon Matre Aasarøds hytte Vardehaugen ved Grøttingen på Fosenhalvøya. Gjennom å skape et en tun-følelse mellom de ulike delene av bygget får man et atrium som gir ly mot vind og vær. Hytta ser også spennende ut og passer godt inn i landskapet ute ved kysten.

I forbindelse med et intervju i Adresseavisen uttalte arkitekten at “man må ha et reflektert forhold til hva som er luksus og hva som gir velvære. Problemet er at folk forveksler komfort med ønsket om store og energikrevende hytter.” Han er definitivt motstander av “ideen om at ei hytte skal være et sparsommelig skur uten innlagt vann og elektrisitet.” Som forskningen min viser har han her støtte blant svært mange hytteeiere de siste 50-60 årene.