Da har jeg sett første episode av Hyttedrømmen på TV2. I og med at vi aldri ser på TV husket jeg ikke på å slå det på før fem minutter før slutt, men heldigvis er det mulig å se programmet på nett. Her er mitt inntrykk så langt: Serien settes helt klart opp som å handle om en kommune som er i ferd med å selge sin sjel for arbeidsplasser og inntekter. Det blir spennende å se om de klarer å følge opp med en mer nyansert fortelling. Forøvrig virker folkene velvalgte, nesten så mye at de blir karikaturer. Her tenker jeg spesielt på mannen med giganthytta som velter seg i boblebadet utendørs og snakker om hvordan det i dag har blitt mer akseptabelt å tjene penger. Sånt blir det godt TV av og det bidrar til å få fram skillelinjene tydelig. Det samme gjelder bonden som lurer på om han skal legge ned gården og satse for fullt på bigeskjeften som møbelsnekker. For ikke å snakke om ordføreren selv, som virker som om han leder an i planleggingen av de store hyttesatsningene. Og for all del, dette er legitimt for en som har som ansvar å skaffe inntekter til kommunen.

Mange av scenene er ganske slående, spesielt der kameraet panorerer over en åsside hvor det ligger hundrevis av hytter tett i tett, mens en ung snekker snakker om at det de driver med egentlig er vandalisering. Men man må jo ha arbeid, som han sier. Byfolk som kommer opp for å inspisere byggearbeidet på hytta forsterker også inntrykket av at bygda er i ferd med å selge sjelen sin – alt det som gjorde at folk opprinnelig valgte å bygge hytte her.

Alt i alt en lovende start på en ukeslang dokumentarserie om den norske hyttedrømmen. Jeg gleder meg til å se resten!