I dag er det onsdag før påske og avisene er selvfølgelig fulle av hyttestoff – nyhetsdatabasen Retriever, som overvåker norske aviser og blader, har 466 treff på søkeordet “hytt*” i dag. Dette er en god del mer enn vanlig. Nå er det ikke lenge igjen til jeg er ferdig med pappapermen min og også ferdig med bokmanuset til flaskepantboken min (for nye lesere – dette er en revidert utgave av doktoravhandlingen min), så jeg tenkte å ta jevnlige oppsummeringer av hva som dukker opp av hyttestoff i media – i alle fall et lite utvalg med ting jeg fant av interesse. Noen av disse vil ha lenker til nettsaker, men andre bare tittelen på artikkelen slik at jeg kan finne dem igjen i databasen min (jeg bruker Zotero for å holde orden på slikt, dersom noen lurer på det.)

På Valdres mobiliserte hyttefolket mot utbyggingsplaner, og det var tendenser til hets motarealplanleggeren som la fram planen. “– Vi er berre så redde for å miste kvalitetane som Beitostølen har i dag” sa en publikummer. Men et interessant poeng kom fram i artikkelen: “Mange av dei som deltok på møtet onsdag, har kjøpt hytter som ikkje ville blitt bygde om protestane frå tidlegare hyttefolk vart tatt til følge.” http://www.avisa-valdres.no/nyheter/2010/03/31/hyttefolket-mobiliserte.aspx

Bygningsetaten i Oslo foreslår å tvangsflytte 25 hytter i strandlinjen på Nakholmen, Lindøya og Bleikøya i Oslofjorden. Det oppsiktsvekkende her er at mange av hyttene har ligget her siden 1920-tallet og Riksantikvaren går mot flyttingen. Hyttehistorien til disse øyene er godt dokumentert gjennom tidligere forskning. Nyheten dekkes i en rekke aviser, men DN har den mest omfattende: “Vil tvangsflytte hytter.”

Kraftig nedgang i besøket på DNTs hytter i fjellet denne påsken, melder NRK.

Forskning.no omtaler seniorforsker Bjørn Kaltenborn ved Institutt for Naturforskning (NINA) og det tverrfaglige prosjektet «Conflicts and sustainability around second home developement.»

Dagens Næringsliv har en festlig artikkel kalt “I hytte og vær” med underholdende historier fra DNTs historie. Norge Rundt-teamet som kom over hyrdestunden til et ungt par foran peisen inne på en avsidesliggende hytte er vel kanskje den morsomste…

Dagbladet melder at “Hyttedrømmen kan bli virkelig” dersom en planlegger å leie ut hytta litt – da kan en ta opp høyere lån for å kjøpe hytte – som forøvrig er dyrere enn noensinne.

Eivind Brenna – ordføreren i Hyttedrømmen-kommunen – ønsker nye hytteboere velkommen i et leserbrev til Aftenposten og ønsker å “Gi hyttefolket stemmerett.”

Adresseavisen melder at det er for få “folkehytter” til salgs. “Det ble solgt 622 fritidseiendommer i Sør-Trøndelag i fjor, og det er 232 færre enn i 2007, og 36 færre enn i 2008.” “«folkehytta» i Oppdal, som koster opptil 2,5 millioner, er mellom 60 og 90 kvadratmeter, har innlagt strøm, vann og kloakk og bilvei helt frem.”

Nationen har en lang lederartikkel “Om å være fjong til fjells” som blant annet nevner meg, og det er jo et pluss. Noen glitrende utsagn her: “det enkle hyttelivet er også er en del av et oppdragerprosjekt. Som puritaner er det mitt lodd å moralisere over alle endringer i den norske hyttekulturen. Det er ikke noen liten oppgave.”