Ålhytta - elsket av akademikere. Fra dn.no.

Dagens Næringsliv hadde en fin artikkel om Ålhytta i går, hvor de hevdet at det i all hovedsak er akademikere som kjøper denne hytta. Enda mer spesifikt, det er ofte ingeniører, gjerne ansatt i Statoil, som havner på kundelisten. Og det er ingen tvil om at akademikere elsker Ålhytta. Morgenbladet (akademikernes favorittavis…) kåret for eksempel Ålhytta til Norges 8. viktigste byggverk for noen år siden.

Til tross for dette står Ålhytta for under en halv prosent av det norske markedet. Det ble bygget totalt rundt 5500 hytter i fjor, med andre ord var under 30 av dem Ålhytter – dette er nok en god del under andelen nordmenn med akademisk bakgrunn, vi er jo en høyt utdannet nasjon. Så det er ikke slik at alle akademikere vil ha Ålhytter, vi må nok heller tenke litt rundt hva slags verdier og signaler Ålhytta er basert på.

Ålhytta stikker seg ikke voldsomt ut. Den har liggende vindusrekker og panel på veggene, noe som gjør at den glir horisontalt inn i landskapet i stedet for å strekke seg oppover. Selv om den har mange vinduer blir de relativt anonyme fra utsiden. Fra innsiden ser man hvordan vinduene slipper inn mye lys, og utsikten kommer best fram når man sitter. Hytta er modulbasert, og hver eneste hytte spesialtilpasses klientens ønsker. Man kan få dem opp mot 150 kvadrat, men produsenten oppfordrer kjøperne til å vurdere flere mindre bygg dersom man har behov for en så stor hytte.

Hva kan vi konkludere? Ålhytta er på mange måter en arkitektonisk manifestasjon av den norske drømmen om en nøktern, tradisjonell, tilbakelent og naturnær hytte, men som samtidig er komfortabel og har god utsikt. Den er “litt over gjennomsnittet”, men stikker seg ikke nevneverdig ut. Med andre ord en nær stereotypisk representasjon av såkalt tradisjonelle norske verdier. Og de selger ikke stort i praksis. Men for de som har en Ålhytte signaliserer den en bestemt form for kulturell kapital, for å bruke sosiologen Pierre Bourdieus terminologi. Mens mange andre hyttebygg blir prangende og signaliserer at noen har brukt mye penger på å bygge dem, sier Ålhytta at her bor det noen som har skjønt hva hyttedrømmen egentlig handler om.

Så hva med meg? Jeg er jo en ekte akademiker, med stor interesse for hytter og hyttedrømmer. Kunne jeg tenkt meg å eie en Ålhytte? Såklart – de er jo kjempefine! Jeg vil presisere at kommentaren min her ikke er ment for å kritisere Ålhytta, men heller å reflektere litt rundt nordmenns drømmer om tradisjonelle hytter.