27. oktober åpner utstillingen “Hyttefeber” på FINNO: Norsk-finsk kulturinstitutt. Jeg har bidratt med litt input og en tekst kalt “Hva vi snakker om når vi snakker om hytter” til de unge, smarte arkitektene i MDH Arkitekter som står bak utstillingen. Jeg kan dessverre ikke være med på den store åpningen på grunn av andre reiseaktiviteter, men jeg anbefaler utstillingen på det sterkeste!

Her er deres beskrivelse av utstillingen:

“Vi er besatt av hytteliv: Mer enn halve befolkningen har tilgang til hytte, og i 2010 ble det kjøpt hytter for 12 milliarder kroner. Utstillingen undersøker våre forestillinger om den ideelle hytta. Hvor kommer idealene fra? Drømmer vi alle om det samme?

Norge har 1,5 millioner husstander og nesten 440 000 fritidsboliger. Mens arealet på hus og leiligheter i snitt blir mindre, stiger stadig størrelsen på gjennomsnittshytta. Kampen om kvadratmeterne på fjellet og i strandsonen tilspisser seg og slår sprekker i myten om at vi helst vil ha det enkelt og være alene.

Hører du til dem som vil nyte utsikten i en primitiv liten stue tre mil fra nærmeste nabo og kjørbar vei, eller vil du helst nyte komforten fra induksjonsovn og trådløst internett midt i et myldrende hyttefelt? Har den romantiske forestillingen om hytta forsvunnet i støyen fra den sms-styrte varmepumpen og bruset fra det 35 grader varme boblebadet på terrassen, eller har den simpelthen funnet en ny form?”